De jury over het Gouden Wheel of Retail

De jury is het redelijk snel met elkaar eens over de winnaar van het Gouden Wheel of Retail. Koen Werner van Superunie licht de beslissing toe. Lees verder 

Coca-Cola Fuze Tea beste introductie 2018

Rotterdam - Coca-Cola heeft de Gouden Wheel gewonnen. Fuze Tea is beoordeeld als de beste nieuwe product-introductie van 2018. Naast de Gouden Wheel nam Coca-Cola de Wheel of Retail in de categorie Frisdranken en de Special Wheel Consumentenprijs in ontvangst. Mora Tostini is de meest marktverruimende introductie, Henkel Geur Switch voegt de meeste marge toe en dr. Oetker wint de innovatieprijs met Yes, It’s Pizza, de groentebodems.  

 

door Peter Garstenveld en Diane Essenburg

 

De jury van AH, Jumbo en Superunie, aangevuld met GfK en Nielsen, toont zich onder de indruk van de dominantie van de introductie die meteen indrukwekkende omzetten aan de markt toevoegt.

 

Daarbij speelt het lef om het nieuwe merk ijsthee breed weg te zetten met veel varianten, maar ook door gelijktijdige introductie in het retail- en horecakanaal een rol in de keuze Fuze Tea tot winnaar uit te roepen.

 

De Wheels of Retail worden jaarlijks uitgereikt door Distrifood. Het is dé verkiezing voor het beste nieuwe product in de Nederlandse supermarktwereld. De Wheel of Retail is al 43 jaar de belangrijkste prijs voor productintroducties in de Nederlandse supermarktbranche. Dit jaar vond de Wheel of Retail uitreiking op een geheel nieuwe wijze plaats. Distrifood trok met een bus en dj door het land en bezocht de winnaars. Ze staan op de volgende pagina’s.

 

Aan de uitreiking van de prijzen gaat een heel traject vooraf. Op verzoek van Distrifood komt onderzoeksbureau Nielsen met een lijst van succesvolle productintroducties op basis van nieuwe EAN-codes. Nieuwe EAN-codes zijn echter niet altijd nieuwe producten. De lijst wordt fijngeslepen door alle nieuwe EAN-codes in de supermarkt in een bepaald jaar te ranken per categorie op basis van omzet, aantal verkochte verpakkingen, omzet per winkel per verkopende week, gemiddelde prijs in de categorie en numerieke en gewogen distributie. Deze nominatielijst wordt uiteindelijk voorgelegd aan de jury, die bestaat uit drie vertegenwoordigers van de drie grootste inkooppartijen in Nederland: Jumbo, Albert Heijn en Superunie.

 

Onderzoeksbureaus Nielsen en GfK spelen een belangrijke rol bij het opstellen van de nominatielijst voor de Wheels of Retail. Nielsen doet de voorselectie, GfK onderzoekt de aankopen en herhalingsaankopen. Vooral jongeren drijven innovaties, blijkt uit de verklaringen van beide onderzoeksbureaus. De sleutel tot succes is volgens Hans Feenstra (Nielsen) om alle van de dertien aspecten van de introductie voldoende aandacht te geven. ‘Wat we zien is dat je niet per se ontzettend hoeft uit te blinken in één bepaald aspect van een product of heel vernieuwend hoeft te zijn. Wat vooral belangrijk is, is dat je op alle aspecten een bepaald niveau hebt’, zegt hij. ‘Er hoeft maar één punt te zijn dat minder scoort, en dan is eigenlijk je hele concept verloren en gaat het niet werken.’

 

Over 2018 komt Nielsen op 2000 tot 2300 nieuwe producten in de supermarkt. Ze zijn niet allemaal even succesvol, geeft Feenstra aan. Volgens GfK is in kw het A-merk nog steeds dé vernieuwer. ‘Of retailers het beter doen dan A-merken als het gaat om innovaties? Ik denk dat het afhankelijk is van de categorie waar je het over hebt’, zegt Norman Buysse (GfK). ‘Als je kijkt naar kruidenierswaren, dan zijn het toch veel de A-merken die bijdragen aan een succesvolle innovatie in de categorie.’

 

Ook GfK heeft speciaal voor de Wheel of Retail een model ontwikkeld. Het onderzoeksbureau kijkt bijvoorbeeld naar aankoop, herhalingsaankoop en het type kopers. Buysse: ‘Zijn dat bijvoorbeeld meer jongeren, huishoudens met kinderen, of oudere kopers.’ Jongeren staan volgens hem in heel veel gevallen aan de basis van innovatie. Zij zijn als eerste geneigd om een nieuw product van de schappen te pakken. Maar het is niet genoeg voor een goede innovatie, weet de onderzoeker. ‘Het moet daarna wel door een bredere groep worden opgepakt.’

 

Hans Feenstra (uiterst links) en Norman Buysse (links) naast de inkopers uit de Wheel-jury Mandy Korver (Jumbo), Koen Werner (Superunie) en Kees Rusius (Albert Heijn).

Winnaarsvideo _473

Winnaar categorie: Diepvries maaltijden en componenten

Winnaarsvideo

4/15
Loading ...